Niektóre osoby uparcie twierdzą, że kuchnia wegetariańska jest nudna i składa się tylko z warzyw. Nic bardziej mylnego! Wegetarianie jedzą również popularne dania mięsnej diety, ale bez mięsa! Spowodowane jest to przede wszystkim troską o zwierzęta, dbaniem o środowisko czy swoimi własnymi przekonaniami, które kształtowały się przez długie lata. Co jedzą wegetarianie? Jakie dania są ich ulubionymi? W tym artykule zaprezentujemy różne wegetariańskie zamienniki popularnych dań, które z pewnością przypadną Ci do gustu! Serdecznie zapraszamy!
Wegetariańskie burgery
Obecnie w każdym supermarkecie znajdziemy stoisko, większe lub mniejsze, z produktami wegetariańskimi, a nawet wegańskimi. Można tam znaleźć również roślinne burgery! Są one robione zazwyczaj z przetworzonej w jakiś sposób soi, boczniaków czy różnych ziaren. Mają różny smak i wygląd, ale łączy je jedno – świetnie sprawdzą się jako zamiennik mięsnego kotleta do burgera! Co będzie Ci potrzebne do zrobienia wegetariańskiego burgera?
Składniki:
- bułka do burgerów lub kajzerka,
- wegetariański kotlet typu burger,
- ketchup,
- sos burgerowy,
- pomidor,
- plasterek sera żółtego,
- ogórek małosolny, lub kiszony,
- dowolna sałata.
Przepis: bułkę przekrój na pół i przypiecz na suchej patelni. Kotlet usmaż na rozgrzanym tłuszczu (około 3 minuty z obu stron). Pomidora, ogórka pokrój w plasterki. Bułkę z jednej strony posmaruj ketchupem, a z drugiej wybranym sosem. Układaj na bułkę po kolei: kotlet, ser żółty (plasterek możesz przez chwilę przesmażyć na patelni), pomidor, ogórek, sałata. Jeśli chcesz, to możesz śmiało dodać inne dodatki, np. pestki słonecznika, kiełki rzodkiewki czy słonecznika, ser pleśniowy. Jest to bardzo proste i szybkie danie, a co najważniejsze dla wegetarian – nie zawiera mięsa!
Wegetariańskie skrzydełka
Skrzydełka w chrupiącej panierce i podawane z pysznym sosem, są częstym wyborem wśród klientów różnych fast foodów. A co z osobami, które nie jedzą mięsa? Dla nich mamy poniższy przepis!
Składniki:
- 1 główka kalafiora,
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy,
- 1 i ¼ szklanki wody lub mleka roślinnego,
- 2 i ½ łyżeczki czosnku w proszku,
- 2 łyżeczki wędzonej papryki,
- kilka garści płatków kukurydzianych,
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
- sosu sriracha,
- sól,
- pieprz.
Przepis: kalafiora obierz z liści rozdrobnij do średniej wielkości kawałków, aby można by je zjeść na raz. Ugotuj kalafior, aż kawałki będą al dente (nie możesz ich rozgotować!). Mąkę z ciecierzycy połącz z przyprawami, sosem srirachą i wodą, wszystko wymieszaj na gładką masę. Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Płatki kukurydziane wsyp do miski i pokrusz na mniejsze kawałki. Ugotowane kawałki kalafiora mocz najpierw w cieście z ciecierzycy, a potem obtaczaj w płatkach kukurydzianych. Tak zrobione skrzydełka układaj na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piecz je w piekarniku przez około 15-20 minut, aż nabiorą złocistego koloru. Skrzydełka najlepiej podawać z sosem. Twoje wegetariańskie skrzydełka są gotowe! Smacznego.
Wegetariańskie spaghetti
Spaghetti jest również bardzo popularnym daniem, które jednak klasycznie podawane jest z mięsem. Jednak wegetarianie znaleźli na to sposób i teraz również mogą się cieszyć tą pyszną potrawą włoskiej kuchni!
Składniki na dwie porcje:
- 180 gramów tofu wędzonego,
- 120 gramów makaronu spaghetti,
- sos do spaghetti z proszku, np. Knorr,
- 400 gramów pomidorów krojonych z puszki,
- pieprz czarny,
- sól,
- przyprawa do kurczaka,
- czosnek granulowany,
- papryka słodka w proszku,
- papryka wędzona w proszku,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 200 mililitrów wody.
Przepis: makaron ugotuj w osolonej wodzie na al dente. Tofu wyjmij z opakowania, osusz w ręczniku papierowym i rozkrusz nas mniejsze kawałki (nie mogą być za małe, bo wtedy nie będzie efektu mięsa mielonego). Do tofu dodaj przyprawy: pieprz czarny, przyprawa do kurczaka, czosnek, paprykę słodką i paprykę wędzoną (nie dodawaj soli – tofu już jest słone). Przyprawy dodaj według własnego uznania. Na patelni podgrzej olej i wrzuć tofu, wymieszaj, aby przyprawy się połączyły. Kiedy “mięso” będzie już lekko zarumienione, dodaj proszek z sosem i zalej wodą, wymieszaj. Następnie dodaj pomidory z puszki i ponownie wymieszaj. Kiedy makaron się ugotuje, wylej z niego wodę i rozdziel na dwa talerze. Kiedy sos zacznie się gotować, zdejmij go z ognia i rozdziel na talerze. Opcjonalnie możesz danie posypać startym serem. Smacznego!
Niektóre dania wegetariańskie są bardziej wymagające od tych z mięsem, ponieważ trzeba kombinować i szukać odpowiednich zamienników. Sam proces gotowania również może być męczący, dlatego zadbaj o swój odpowiedni wypoczynek. Zapewnić Ci to może jednym z materacy 140×200 cm, które znajdziesz pod tym linkiem: https://sennamaterace.pl/110-materace-140×200. A kiedy już znajdziesz się w krainie Morfeusza, to z pewnością przyśnią Ci się wspaniałe wegetariańskie dania. A więcej o snach przeczytasz na tej stronie: https://sennamaterace.pl/baza-wiedzy/34_skad-biora-sie-sny. Nie czekaj i już dziś wypróbuj wegetariańskie zamienniki mięsnych dań!